Bekijk het paneel in 3D
Controleer of alle velden juist zijn ingevuld

Eigenschappen van eiken

Eikenhout heeft een mooie kleur en nerf. eikenhout is geliefd om zijn grove vlammen en spiegels. Ook is eikenhout makkelijk te bewerken. Het is erg belangrijk om het hout voldoende te schuren; door het schuren van het hout komt de houttekening nóg mooier naar voren. Eikenhout is een duurzaam product voor vele toepassingen.

Toepassing van eiken

Eikenhout is voor allerlei doelen geschikt, waaronder de vervaardiging van deuren en meubels. Ook voor keukendeuren en interieurbouw is eiken zeer geschikt. Ook wordt het verwerkt tot fineerlagen voor het belijmen van meubelwerk. In de gouden eeuw werd eiken gebruikt voor de scheepsbouw. Voor het interieur is eikenhout een geliefd materiaal vanwege de klassieke uitstraling en duurzaamheid. Klassieke eiken meubelen zijn tijdloos en kunnen in veel verschillende interieurstijlen worden toegepast. Het robuuste uiterlijk van traditionele eikenhouten meubels geeft karakter aan de ruimte en kan een gevoel van warmte en gezelligheid creëren.

Bewerking van eiken

Het is belangrijk om eikenhout mooi op te schuren tot wel korrel 220. Hierdoor worden de details van de houttekening goed zichtbaar. Eiken kan worden afgewerkt met olie, was, lak of beits. Een transparante afwerking is te adviseren gezien de schitterende tekening van het hout.

Verkrijgbaarheid van eiken

Eikenhout is bij vrijwel alle houthandels verkrijgbaar in verschillende diktes en in verschillende kwaliteiten. Bij Woodstock is het eiken leverbaar in verschillende diktes van 20, 25, 30 en 40mm en in de kwaliteiten foutvrij, licht rustiek en rustiek. Het is leverbaar als paneel uit voorraad of op maat, op de mm nauwkeurig. Het prachtige Slavonisch Eiken komt uit het Spacva bosgebied in Oost- Europa Eikenhout is niet het goedkoopste hout maar is zeker goed te betalen.

Herkomst van eiken

In Nederland wordt voornamelijk Europees eiken gebruikt. Dit wordt vooral gewonnen uit de zogenaamde Quercus Robur – zomereik – boom, die veel voorkomt in Europa. Veel Europees eiken komt uit Frankrijk. Maar zowel Bosnië en Herzegovina als Kroatië kunnen in toenemende mate op belangstelling rekenen, want het mooiste en meest duurzame eiken is afkomstig van de Balkan.
De bosgebieden van de Balkan zijn de grootste van Europa.
Door de optimale klimaatomstandigheden in deze regio, zoals de grondwaterstand, de hoeveelheid wind, de samenstelling van de grond en de gunstige ligging boven de zeespiegel, groeien de bomen langzaam en gelijkmatig. Daarvoor ontstaat hout van superieure kwaliteit, met fraaie tekening en structuur, karakteristieke glanzende 'spiegels', rechte draad en nerf en een egale tint, met een warme uitstraling! Dit buitengewoon duurzame hout is gemakkelijk te bewerken en is goed bestand tegen werking (krimp en uitzetting) en wisselende luchtvochtigheid, waardoor er geen scheuren en andere onregelmatigheden ontstaan. De samenstelling van het hout is tevens in hoge mate slijtage bestendig. Dus, absolute topkwaliteit!

Houttype eiken

Eikenhout valt onder de categorie hardhout. Hardhout is afkomstig van breedbladige loofbomen. Bekende hardhoutsoorten zijn eiken, walnoot en mahonie. Deze bomen groeien langzaam, waardoor hardhout duurder is dan zachthout.
Hardhout is rijk aan voedingsstoffen, en daarom vatbaarder voor insecten en schimmels, met name bij buitengebruik.​

Veelgestelde vragen

KvK 06063491 - BTW-id NL008415961B01 - IBAN NL12ABNA0565218859 - BIC ABNANL2A
© 2013 - 2024 GMdesign
ontwikkeling softwarevoorjou.nl